dilluns, 11 de juny del 2012

A casa. Una breu història de la vida privada (At home. A short history of private life, 2010)


Bill Bryson, autor del magnífic llibre de divulgació Una breu història de gairebé tot, es decideix en aquesta ocasió a explicar-nos una mica com hem arribat a viure de la manera que ho fem en el nostre àmbit més proper a partir de un anàlisi minuciós de casa seva, una casa situada en un poble anglès i construïda a mitjans del segle XIX. 
En un passeig de 600 pàgines, visitarem tota la casa: habitacions, sales, bany, cuina, passadissos i fins i tot el jardí. Cada un d’aquest llocs ens ocuparà un capítol del llibre on, no patiu, Bryson no es dedica a explicar-nos fil per randa com és casa seva, sinó que el que fa és explicar-nos l’origen d’aquella estança o de les costums que han provocat que existeixi. Així, la cuina serveix per saber com i què ha menjat la societat occidental des de la prehistòria fins ara, el bany ens explica com de nets van ser els romans i com de bruts eren a l’edat mitjana i moderna, el jardí serveix per saber quan va començar el gust per tenir plantes i flors purament decoratives i no comestibles, i així durant 19 capítols en els que amb l’esperit divulgatiu habitual de l’autor sabrem com es vivia a les primeres cases que es van construir al Regne Unit, com ho va revolucionar tot l'electricitat o com vivien els rics lords anglesos amb desenes de persones al seu servei, i també com vivia aquest servei. Tot plegat farcit d’anècdotes explicades de forma amena. Algunes són curioses, algunes divertides i d’altres et posen el pèls de punta. 
Si no heu llegit mai a Bill Bryson us recomanaré que comenceu amb el seu best seller Una breu història de gairebé tot. Després, com que probablement us agradarà, podeu continuar amb aquest. L’única pega que hi trobareu és que hi repeteix alguna de les històries que ja ens explicava al seu altre llibre però, és clar, la història del planeta i dels qui l’habitem està inevitablement lligada.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...