dilluns, 31 de gener del 2011

La clase (Entre les murs, 2008)


Entre les murs, de Laurent Cantet, és una mena de docudrama en el que s'intenta barrejar una realitat creïble amb una mica de ficció, mostrant de forma molt encertada les dificultats d'un professor a l'hora d'influir en els seus alumnes perquè prestin una mica d'atenció.

François Bégaudeau, actor protagonista que fa el paper del professor de llengua i, a més, professor a la vida real, autor de la novel·la Entre les murs en què es va inspirar aquesta història, porta quatre anys a l'institut de París i intenta que els seus alumnes, d'uns catorze anys d'edat, li parlin amb educació i segueixin la seva classe amb un mínim d'atenció. Però els seus alumnes, molts d'ells immigrants bastant farts de les matèries que imparteixen, no tindran moltes ganes d'escoltar.

Aquesta pel·lícula és potser la que millor hagi plasmat el problema de l'educació. Que jo sàpiga és dels pocs exemples en el cel·luloide en què veiem a algun professor totalment impotent i desballestat per la inútil tasca que creu que està fent, com l'escena en què un tutor arriba a la sala de professors bastant indignat i fart de la classe que li ha tocat. Per això crec que és una digna i necessària pel·lícula que explica molt bé el problema de l'ensenyament avui en dia, amb un intel·ligent guió i un bon treball d'interpretació de tots els seus protagonistes, i que a més va guanyar la Palma d'Or a Cannes.

5 comentaris:

  1. Tots estem farts de veure les típiques pel.lícules del professor superheroi, que arriba a un institut conflictiu i aconsegueix fer-se amb els alumnes i tirar el grup endavant. En aquest sentit, aquesta pel.lícula s'acosta més a la realitat.

    Té alguna cantada, com és el cas de les alumnes delegades, que estan presents durant tota la reunió d'avaluació, fins i tot, en les valoracions individualitzades del grup. Això, almenys en els instituts catalans, no passa.

    Però tot i així: l'actitud d'alguns alumnes dins de l'aula, la sensació d'impotència que es reflexa en algun professor, la manera que tenen els alumnes de tergiversar allò que els dius,les manques de respecte, etc. Tot això, és el pa de cada dia de la nostra professió.

    ResponElimina
  2. @ Asensi: Ja que parles d'això, com a contrapunt de les típiques pelis que dius, pots veure com tracten el tema a la quarta temporada de "The Wire", sortint des del mateix punt de partida.

    http://porcions.blogspot.com/2010/11/bajo-escucha-wire-2002.html

    ResponElimina
  3. sobre el món de la docència, en recomeneu alguna en concret?

    ResponElimina
  4. Christian, apart d'aquesta peli, et recomano també "Hoy empieza todo", de Bertrand Tavernier, encara que també entren els problemes familiars; i aviat posaré un documental que em va agradar molt on els protagonistes són un professor rural i els seus joves alumnes.

    ResponElimina
  5. Estic amb en Dani, ambdues son recomenables. Em refereixo com a peli, no parlo des del punt de vista docent.

    ResponElimina

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...