dijous, 9 de febrer del 2012

Una Breu història de gairebé tot (A Short History of Nearly Everything, 2003)



Fa relativament poc, en Dani porcionava un llibre de Bill Bryson "Aventuras i desventuras del chico centella". Crec que aquest autor és un exemple de divulgador científic, ja que aconsegueix amb els seus llibres, que temes aparentment avorrits o difícils, ens resultin interessants i entenedors. 


En aquest llibre, Bill Bryson fa un repàs de les grans aportacions científiques al llarg de la història de la humanitat, intentant contestar el com sabem el què sabem. Tocant un ampli ventall de temes: geologia, biologia, astronomia, arqueologia..., l’ autor, d’ una manera molt divulgativa i gens avorrida - com ens té acostumats-, ens acosta als grans científics de la història. Uns científics sobtadament excèntrics, competitius, obsessius i insensats, que moltes vegades no han estat a l’alçada dels seus descobriments. És un llibre que des del començament deixa enganxat al lector i, a través del qual, s’aprenen i desaprenen molt coses.

La idea d'escriure aquest llibre, segons el mateix autor, li va venir quan estudiava a l'institut. Durant una classe de naturals on s'estaven explicant les capes de la terra i la seva composició, el jove Bill es va començar a preguntar com sabien els científics quina era la composició del nucli de la terra, ja que els éssers humans no tenien els mitjans per haver arribat a fer una prospecció a tanta fondària; no hi ha cap tuneladora tant llarga! Va ser aquest dubte l'inspirador d'una obra sorprenent, que serveix per adonar-nos de que moltes de les coses que donem com a científicament demostrades, tan sols són aproximacions, hipòtesis o conjectures. 


1 comentari:

  1. El tinc pendent de llegir!!! I això que té una pinta molt bona i que des de la seva aparició ha anat atraient a milers de lectors.

    ResponElimina

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...