dimecres, 21 de setembre del 2011

Incerta glòria (1955)



La novel.la deu el seu nom a una frase de Shakespeare: "the uncertain glory of an April day”. Segons paraules del mateix Sales: “ Tots, en aquest món, busquem una glòria que aquest món no ens pot donar”. Busquem la glòria d’una gesta, d’ un reconeixement dels altres vers a la nostra persona, o tal vegada un amor vertader, únic i per sempre...Però la senyora realitat – amb la seva fredor habitual - sovint ens retorna d’aquesta recerca amb les mans buides.

Joan Sales, fa servir la guerra civil com a escenari per anar desgranant d’una manera magistral la naturalesa humana. Tres personatges amb una història en comú: en Lluís, en Soleràs i la Trini, ens traslladaran mitjançant correspondència: les seves alegries, tristeses, inquietuds, dubtes existencials,etc. He de confessar que des del primer moment, em va captivar un dels personatges. Aquest es diu Juli Soleràs i és un dels pilars de la novel·la, que amb la seva dialèctica mordaç, ens va dibuixant idees, preguntes sense resposta i respostes sense pregunta, que, indubtablement, ens portaran a la reflexió.

És una novel·la que amplia els punts de vista sobre el conflicte, a més de la dels ja coneguts protagonistes: anarquistes, comunistes i feixistes, apareix representada i caracteritzada la burgesia catòlica catalana. És aquest ric ventall de mirades el què fa d'aquesta novel·la, una novel·la imprescindible per aquells interessats en la Guerra Civil Espanyola.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...