divendres, 2 de setembre del 2011

Trumbo y la lista negra (Trumbo, 2007)


Trumbo y la lista negra, de Peter Askin, és un esplèndid documental on es torna a parlar sobre un tema tan conegut com denigrant, anomenat "caça de bruixes", que va marcar per sempre a moltes figures de Hollywood per ser assenyalades pel senador McCarthy i perseguides pel Comitè d'Activitats Antiamericanes, després de la Segona Guerra Mundial, en creure que estaven afiliades al Partit Comunista, cosa que suposadament no era bo per a la seguretat nacional. El protagonista d'aquesta pel·lícula, el guionista Dalton Trumbo, va ser conseqüent amb la seva forma de pensar i actuar i no tenia la menor intenció de revelar si havia pertangut al Partit Comunista ni de dir el nom de cap dels seus companys, cosa que sí va fer, per exemple, el director Elia Kazan. El senyor Trumbo va arribar a utilitzar fins a tretze pseudònims per als guions de pel·lícules.

Tenia les idees molt clares, amb un marcat temperament que semblava donar-li una increïble inspiració per obtenir respostes intel·ligents en centenars de cartes que va escriure a amics i enemics entre 1942 i 1962. Cartes que en aquest documental són llegides i interpretades de manera fabulosa per diversos actors, com Michael Douglas, Liam Neeson, Paul Giamatti, Brian Dennehy o David Strathairn, apareixent aquest últim en una altra pel.lícula que ens va recordar també aquests fets, Bona nit, i bona sort (2005), en la qual interpretava a un periodista que va ajudar a que s'acabés la maleïda "caça de bruixes".

Les imatges d'arxiu que veiem estan molt ben escollides, igual que tot el material utilitzat i exposat, com les esmentades cartes i les entrevistes fetes a Dalton Trumbo. Tot serveix per tornar a una part de la història dels Estats Units en què ningú s'hauria d'haver vist exposat.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...