dimecres, 13 de juliol del 2011

Qui vol matar la Jessie? (Kdo chce zabít Jessii?, 1966)


Rose i Henry són un avorrit matrimoni txecoslovac, ella és una prestigiosa científica al servei de l'Estat i ell treballa com a enginyer en cap d’una fàbrica. Rose acaba d'inventar un elixir experimental que reemplaça els malsons per somnis reparadors, mentre que el seu marit s'entreté llegint còmics sobre una bella heroïna armada amb guants anti-gravitacionals. Una nit, Henry té un malson en què la bella heroïna és lligada i assotada per un superhome i un vaquer, així que Rose pren cartes en l'assumpte i li posa una injecció del seu elixir. El que la doctora desconeix és que els elements eliminats del camp dels somnis es materialitzen al món real, de tal manera que Henry es desperta al costat de l'esvelta heroïna de carn i ossos. El superhome i el vaquer també han cobrat vida, així que la lluita per aconseguir els guants anti-gravitacionals comença al món real. Qui vol matar la Jessie? és una pel•lícula de ciència ficció i una divertida comèdia pop. Realitat i ficció es confonen en una trama que dota a Henry de certs matisos heroics, mentre que Rose va semblant un dolent de còmic, una simplificació de rols que concorda molt amb el to alegre i absurd del film. Però darrera d'aquesta aparent ingenuïtat, la cinta trenca una llança a favor de la imaginació i planteja una irreverent crítica al règim comunista txecoslovac. A la pregunta de qui vol matar la Jessie?, entenent la Jessie com la personificació dels somnis, anhels i fantasies del protagonista, la pel•lícula respon de forma contundent: el racionalisme i l'estretor de mires del sistema soviètic.

2 comentaris:

  1. L'altre dia em vaig enrecordar mogollón de tu! Vaig estar a una expo de Vratislav Hlavaty de cartells de cinema txecs, molt xula.
    http://www.cinemajove.com/prensa/descargas-noticias/id_146/exposicion-vratislav-hlavaty-carteles-de-cine-en-el-muvim-del-16-de-junio-hasta-el-11-de-septiembre

    ResponElimina
  2. Jordi, doncs a veure si ens l'expliques amb més detall ;)

    ResponElimina

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...