dimarts, 26 d’octubre del 2010

Trens rigorosament vigilats (Ostre sledované vlaky, 1966)


Trens rigorosament vigilats, de Jiri Menzel, és una pel·lícula txeca que ens explica una història simpàtica, plena d'humor i amb un guió formidable, obra del mateix Menzel i de Bohumila Hrabala, basat en la novel·la homònima d'aquest últim.

La història ocorre a Kostomlat (La República Txeca), durant la Segona Guerra Mundial. Un noi, Milos Harm (Vaclav Neckar), gràcies a que ha fet un curs ferroviari, comença a treballar en una estació de tren, i com han fet tots els seus avantpassats, no pensa treballar gens ni mica. A partir d'aquí coneixerem al cap d'estació, Max (Vladimir Valenta), enamorat dels seus coloms que vol arribar a ser inspector de ferrocarrils però que sempre porta l'uniforme ple de cagades, i Ladislav Hubicka (Josef Somr), un faldiller que flirteja fins i tot amb la seva pròpia cosina. I en una nit, Milos intenta fer-ho per primera vegada amb la seva xicota però descobrirà que té ejaculació precoç (encara que ell diu que se li queda "arrugadeta"), entrant llavors en una crisi, intentant suïcidar-se.

Tota la pel·lícula és tractada amb un to d'humor intel·ligent i subtil, amb un ritme absolutament correcte i uns protagonistes ben definits. Tan bé rodada com explicada, Jiri Menzel dóna una lliçó de sobrietat amb una direcció perfecta, repleta de plànols bells i eficaços.

L'elecció dels actors resulta idònia, amb una gran actuació de tots ells. Però s'ha de destacar al jove protagonista, Vaclav Neckar, i sobretot al graciós Josef Somr, que brilla en el seu paper de viciós empedreït, preguntant a cada moment al personatge de Vaclav com és la seva xicota al llit, deixant-nos escenes tan brillants com en la que apareix amb la jove telegrafista, a la que posa dos segells a una cama i un a una natja, i això farà que fins i tot la mare de la noia interrompi als jutjats enmig d'un judici, ensenyant el darrere de la seva filla queixant-se del fet. Aquest personatge té frases tan curioses com quan es refereix a una bella comtessa: "amb aquesta femella sota, ja pot venir la fi del món".

1 comentari:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...