divendres, 10 de setembre del 2010

Generation Kill (2008)


Aquest és el títol de la magnífica mini-sèrie bèlica de 7 episodis produïda per HBO. No se fins a quin punt el títol pot amagar un homenatge a la ja cèlebre frase "born to kill" que portava escrita al casc en Joker de "La chaqueta metàlica", el que tinc clar es que per mi aquesta sèrie és a la guerra de Iraq, el que la peli de Kubrick és a la de Vietnam: un gran retrat molt realista del conflicte bèlic.
"Generation Kill" és una història coral i com a tal, pot ser una mica complicat en el seu primer episodi identificar clarament a cada personatge, a més a més tots vesteixen de forma semblant. Aquesta sensació desapareix de forma progressiva ja que molt encertadament la sèrie et va descobrint el rerefons de cada un d’ells, les seves motivacions i el seu perfil psicològic. En un tres i no res ja tens clar quina és la mena de fauna que hi ha a dins dels marines americans.
La sèrie, escrita per David Simon i Ed Burns (autors de "The Wire") està basada en el llibre d’Evan Wright (que també va col·laborar en els guions de la sèrie), un periodista de la revista musical “Rolling Stone”, que va estar acompanyant a un batalló de marines des d’abans de l’inici del conflicte i fins la caiguda de Bagdad. Ens explica doncs com els EUA entren en guerra, els marines estan a punt, és el moment d'agafar el fusell i començar a matxacar iraquians. Però no, la guerra no és això, son moltes nits sense dormir però també sense entrar en combat directe, son lluites de poder i decisions del tot inversemblants que si te les expliquessin fora del context de la sèrie et semblarien impossibles.
Ara que els americans es retiren de Iraq, és un bon moment per rescatar aquesta joia televisiva, que us ajudarà a recordar les noticies sobre execucions innecessàries comeses per soldats americans, i que s'han filtrar a la premsa durant els 6 anys de conflicte.

4 comentaris:

  1. així m'agrada! 7 capítols i ja. Es que em van recomanar Shameless, m'he enganxat al tercer capítol i... són 7 temporades! :S

    ResponElimina
  2. Estic d'acord amb en Jordi, crec que hi han moltes sèries que, tot i tenir una bona producció i un bon guió, es poden fer interminables. Les mini-sèries en canvi, et permeten aprofundir més que el llargmetratge, i no s'eternitzen tant.

    Aquest cap de setmana la començo a veure.

    ResponElimina
  3. Jo estic en desacord! Si la serie es bona, m´agrada que duri eternament. Pero a favor de les miniseries, clar. La miraré segur

    ResponElimina

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...