dilluns, 23 d’abril del 2012

Que el món no pari de rodar (Let the great world spin, 2009)


El 7 d’agost de 1974 Philippe Petit va creuar per un cable estès entre les Torres Bessones, que en aquell moment estaven encara en construcció. Durant el temps que l’equilibrista va estar en l’aire , una part de la ciutat de Nova York es va aturar per mirar cap amunt. Aquest és el punt de partida de la novel·la de Collum McCann. A partir d’aquí ens trobem amb dues històries paral·leles, per un costat la de l’equilibrista i de la gent que deixa per uns minuts el que està fent per mirar com Petit arrisca la vida, i per un altre la de una sèrie de personatges que, en un principi, no semblen tenir res en comú, però que acabaran encreuant les seves vides: un capellà irlandès , una mare i la seva filla que es dediquen a la prostitució, una parella d’artistes que intenten deixar les drogues, un grup de mares que es reuneixen per intentar superar la mort dels seus fills al Vietnam i un jutge cansat de condemnar petits delinqüents.
McCann ens va presentant els personatges un a un, els protagonistes principals estan molt ben dibuixats, els altres tan sols esbossats. Una de les històries està totalment lligada, mentre que la de l’equilibrista sembla un recull de retalls anecdòtics, que, si bé són interessants, no arriben a connectar del tot amb el lector, en molts moments sembla que estiguem llegint un recull de contes,alguns dels quals tenen una trama comú. Podem considerar que el passeig de Petit passant d’un edifici a un altre sense cap mesura de seguretat, és en realitat una metàfora de les vides al límits d’altres personatges, que a un pas de l’abisme intenten poder sobreviure.
La novel·la es fàcil de llegir, tot i els salts d’una història a l’altre, i en cap moment es fa pesada.
Si us interessa saber més sobre Petit i la manera en que va aconseguir posar un cable entre les torres podeu mirar el documental de James Marsh “ Man on wire” que va guanyar l’Oscar de l’any 2009.

1 comentari:

  1. El documental "Man on Wire" sí que l'he vist i em va agradar molt. El llibre també promet. Me l'apunto!

    ResponElimina

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...