dilluns, 3 de novembre de 2014

Fundación y imperio ( Foundation and Empire, 1962)


Ens trobem davant de la segona novel·la de la Trilogia de les fundacions, considerada una de les millors sagues de ciència-ficció de la història. 

En aquesta segona entrega podem distingir-ne dues parts:

La primera part, on la profecia que preveia la psicohistòria de Harry  Seldon,  sobre la caiguda de l'Imperi Galàctic, és ja un fet. La decadència de l'imperi fa que aquest intenti desesperadament una contraofensiva contra la fundació de la mà del general Bel Riose. Aquests últims sospirs de l'Imperi recorden a la caiguda de l'Imperi Romà que va servir d'inspiració per Isaac Asimov.

La segona part, l'aparició del Mulo. Un mutant comença a posar en perill el plan Seldon, la psicohistòria capaç de preveure les accions de grans grups humans, pot veurés compromesa per l'aparició d'un ésser amb poders especials, un ésser inesperat i inexistent en les formulacions matemàtiques.

La primera novel·la de la Saga, Fundación, és una preludi: Isaac Asimov ens presenta els actors principals de la narració, les fundacions, l'Imperi Galàctic i el pla Seldon: el director d'orquestra que ha de dirigir de manera magistral els avatars i les accions humanes cap a un univers millor. Aquesta segona novel·la comença a posar en qüestió el director d'aquesta simfonia i els rols dels diferents actors. Ara sí, ja entrem de ple en un viatge al·lucinant cap a un futur incert per a la nostra espècie, on les coses no són mai com ens pensem. 

Hem podria atrevir a dir que, aquesta obra és per a la ciència-ficció el que és el Senyor dels Anells per al gènere fantàstic. La quantitat de referències i idees extretes d'aquests llibres en la filmografia i la novel·la d'aquest gènere són innombrables. Això encara és més evident,  si hi afegim els llibres anteriors i posteriors de la saga. Sí, el llegat que ha deixat Asimov en aquest camp, és incalculable. 


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...