dimecres, 27 d’octubre del 2010

Deadwood (2004)


Deadwood, és una ciutat d’Estats Units, creada durant la conquesta de l’oest expulsant als indis del territori. Prop de Deadwood s’hi va trobar or i això va omplir la població de, segons diu la wikipedia “apostadors, deliqüents, empresaris de saloons, etc, i a més s’estima que tenia una mitjana d'una mort al dia i el 90% de les dones eren prostitutes".

Aquest punt de partida devia representar tot un caramel per a David Milch, que va aprofitar aquesta ciutat per situar-hi una sèrie del oest produïda pel canal de pagament HBO.
La sèrie no només utilitza una ciutat real i concreta de l’oest i alguns dels seus fets històrics, si no que hi veiem passar personatges mítics de l’oest com Wild Bill Hickock, Seth Bullock, Calamity Jane o Wyath Earp entre d’altres. Molt hàbilment, enlloc de mitificar-los a ells i al seu moment històric, la sèrie fa tot el contrari, mostrant-nos la seva cara més amable però també la més fosca, i la seva lluita diària per la supervivència i per aixecar una nova població en un nou país.
L’eix que mou tot plegat és més aviat una trama de gangsters, vestida de western, que una història de l’oest de les habituals. I trobarem doncs pocs duels a l’estil clàssic però moltes lluites per fer-se amb el control dels eixos de poder d’una ciutat sense llei, amb les habituals amenaces, suborns i traïcions.
Si al cinema Sergio Leone o Sam Peckinpah van embrutir i endurir el gènere, David Milch va fer un pas endavant, donant-li dimensió històrica i un bany de realitat. Desafortunadament l’audiència no va ser l’esperada i la sèrie es va deixar d’emetre al cap de tres temporades, deixant penjats alguns fils argumentals. Però que això no us tiri enrera a l’hora de veure-la ja que cap dels 36 episodis emesos us decepcionarà.

Que lluny queda Bonanza!

2 comentaris:

  1. Bé, tinc per veure el capítol pilot, però té bona pinta. Si recorda, com a mínim una mica, a les pelis de Sergio Leone o Sam Peckinpah ja val la pena intentar-ho.

    ResponElimina
  2. És molt recomenable, llàstima que els americans siguin tant raros i no els acabés de fer el pes!
    P.D.: "Suenguen", hijo puta!

    ResponElimina

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...