dijous, 2 de desembre del 2010

Bueno para comer (Good to eat, 1985)


Aprofitant que d’aquí menys d'un mes vindran un dies d'atipar-se de forma permanent i de tenir la sensació de no aixecar-se de taula en cap moment, us recomano "Bueno para comer", un assaig de divulgació de l'antropòleg Marvin Harris, que porta per subtítol: "Un estudi antropològic de l'alimentació a les diferents cultures: els aliments bons i dolents de cada civilització".
Com a bon antropòleg el Sr. Harris evita qualsevol prejudici i analitza les diferencies en les alimentacions de cada cultura i civilització. Segur que alguna vegada us heu preguntat: Si a l'India passen gana, perquè no es mengen les vaques? Perquè son tan estúpidament creients? Amb aquest llibre entendreu que durant molts anys aquesta decisió els hi ha assegurat la supervivència. També podeu saber per que rebutjeu per fàstic aliments molt apreciats per altres cultures com els gossos o els insectes, per que els àrabs i els jueus no mengen porc, o per que la majoria de societats organitzades no han tingut mai per costum de menjar a altres persones. Totes les explicacions giren al voltant de la recerca d'una relació de cost-benefici òptima, i mai s'explica al rebuig a un aliment degut només a superstició.
Molt recomanable per aquells que us resistiu a probar coses noves, ja que "mengem i païm tota classe de coses, des de secrecions ràncies de glàndules mamàries a fongs o pedres (o si preferiu els eufemismes, formatge, xampinyons i sal)" però trobem fastigós algunes coses que mengen altres cultures.
Per llegir amb la ment oberta.

3 comentaris:

  1. És un llibre molt recomanable. Me'l vaig lleguir quan era una tendra joveneta, però en tinc molts bons records!

    ResponElimina
  2. Un tema molt interessant. Per cert, això de les vaques sagrades, té ha veure amb la històrica utilització d'una part resultant de la vaca, ja m'entens, com a font de combustible orgànic?

    ResponElimina
  3. @ Asensi: No, bàsicament és tracta de que aporta més beneficis si és utlitzada com a animal de tiro. Els líders religiosos del moment, al veure que només els rics es podien permetre menjar-ne, i que això podia provocar revoltes socials, ho van prohibir per a tothom i problema solucionat. I així fins avui.

    ResponElimina

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...