dilluns, 21 de febrer del 2011

Música per camaleons (Music for chameleons, 1980)


Aquest llibre és un recull de relats en els que Truman Capote, segons explicava ell mateix al pròleg, va intentar eliminar el filtre que representa l’escriptor a l’hora de transmetre la realitat al lector. Volia que al llegir el text, un es sentís com l’observador dels fets, sense que el filtre de l’autor de l’obra el sesgués.
Aquest propòsit impossible va portar a Capote a fer un llibre que tot i estar format per coses ben diferents (sis contes, una novel·la curta i set retrats), té un nivell altíssim en el seu global i no es veu perjudicat per la falta d’unitat del conjunt. Al final de la seva carrera, es podia permetre qualsevol cosa, i aquest atreviment el va portat per exemple a explicar-nos un dia de la vida d’una dona de fer feines i convertir-lo en algunes de les millors pàgines d’aquest volum, que també inclou el trist i cèlebre retrat que fa de Marilyn Monroe.
Pels seguidors de Capote, la curta novel·la documental “Taüts tallats a mà”, us portarà records de la que probablement sigui la seva millor obra “A sang freda”, amb la diferència que en aquest cas, enlloc de mirar d’apartar-se de la narració, fa que giri entorn seu.
Pels que no en sigueu seguidors, aquest és un bon llibre per començar a llegir Capote, segur que l’aparent facilitat de la seva prosa us enganxa a llegir-lo més.

1 comentari:

  1. Tinc aquest llibre però no l'he llegit tot. Hauré de tornar a agafar-ho perquè Truman Capote és molt Capote, i si "Taüts tallats a mà" recorda a la gran novel·la "A sang freda" ja mereix una oportunitat.

    ResponElimina

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...