dimecres, 9 de febrer del 2011

Sandman (1989)


L’any 1989 es publicava el primer número de Sandman. La intenció inicial era rescatar i actualitzar un antic superheroi dels anys 70. Neil Gaiman, el guionista que va assumir el repte, va actualitzar tant el concepte que ja no s’assemblava res a l’original. De fet, ni tan sols era un superheroi.
El nou Sandman era una mena de divinitat dels somnis, un Etern que, juntament amb els seus germans Destí, Mort, Destrucció, Desig, Desesperació i Deliri, existien des del principi dels temps o abans. La sèrie va començar com una història de terror que recordava una mica a les historietes dels anys 40 i 50. De mica en mica, però, va anar agafant el to i el seu propi camí.
Gaiman coneix molt bé les mitologies, la cultura pop, la religió, la literatura clàssica, elements que combina amb molta habilitat per fer històries èpiques, divertides, i que conviden a la reflexió amb algún punt de filosofia de pa sucat amb oli. Unes històries que son de moment la millor obra d'aquest guionista, que des d'aleshores s'ha anat repetint sense aconseguir arribar mai a aquest nivell.
Al llarg de 75 números la part gràfica passa per diversos altibaixos al anar cambiant de dibuixant, dels que personalment destacaría a Sam Kieth, qui tot i nos estar a l'alçada, se li ha de reconeixer el bon diseny dels personatges principals i el fet de posar al punt de partida sobre el que la resta de dibuixants anirien aportant al seu gra de sorra. Les portades en canvi van estar sempre genialment il·lustrades per Dave McKean.
Actualment, s'està reeditant tota la sèrie tal com es mereix, en 7 llibres de tapa dura que ens farán gaudir d'aquestes històries, que van constituir tota una raresa en el còmic comercial americà dels 90, molt centrat en guions fluixos i violents, i dibuixos espectaculars, optant per tot el contrari.

4 comentaris:

  1. Feia dies que veia aquest cómic a les llibreries i em preguntava si seria actual o no? De quants llibres estava composat i qué era exactament. Gràcies al teu post ja sé totes aquestes respostes. M'ha servit molt. Gràcies i una abraçada.

    ResponElimina
  2. Me n'alegro.
    Si vols més informació, al boc "Sobre Sandman" s'està portant un anàlisis bastant profuns de cadascún dels episodis.
    http://sobresandman.blogspot.com/

    ResponElimina
  3. Aquest és el còmic que vaig estar a punt de comprar-me al Saló del Còmic de l'any passat i al final no ho vaig fer. Tú i Ruth vau insistir que no m'arrepentiria, però tranquils que algun dia me'l llegiré...

    ResponElimina
  4. És el primer còmic que em vaig lleguir i em va encantar!

    ResponElimina

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...