dimarts, 7 de setembre del 2010

Notas al pie de Gaza (Footnotes in Gaza, 2009)


Ahir parlava en aquest bloc de l’excel·lent reportatge periodístic, en forma de còmic, que és “Palestina” de Joe Sacco. Avui us recomanaré la nova obra del mateix autor sobre el mateix conflicte “Notas al pie de Gaza”, fruit de la seva visita a la zona 20 anys després.

Sacco, retorna a la franja de Gaza per portar-hi a terme una investigació sobre les matances de palestins que van tenir lloc al 1956 a Rafah i a Khan Yunis, i que com explica al pròleg un testimoni palestí que en aquell moment tenia 9 anys, van començar a “sembrar l’odi en els nostres cors”. Que 54 anys després encara es pateixin les conseqüències d’aquest odi, fa aquest reportatge totalment necessari.
Sacco es sent atret per uns fets que han quedat com una nota a peu de pàgina de la història, passant pràcticament desapercebuts, i es decideix rescatar-los a través d’un important treball d’investigació i d’entrevistes personals a supervivents del fets. Com a bon periodista que és, va separant el gra de la palla, contrastant les històries, explicant les fonts i donant veracitat només a allò explicat per diversos testimonis.
Molt hàbilment, combina l’explicació dels resultats de la seva recerca amb la narració de la pròpia investigació i dels dos mesos que passa a Gaza, jugant-se la vida entre trets, enderrocs i atacs, al igual que milers de Palestins fan cada dia.
Una vegada més, el còmic està clarament posicionat a favor de la causa Palestina, però lluny de fanatismes, no es talla a l’hora de mostrar la faceta més radical d’aquesta causa, aprofundint en les seves arrels i sense girar mai l’esquena a la posició de Israel sobre el conflicte i la seva versió dels fets. Com afirma el propi autor "No soc objectiu, però si miro de ser honest".
Un nou sacseig de consciències i idees per qui vulgui estar ben informat del que està passant a un dels punts geogràfics més conflictius del món.

“Notas al pie de Gaza” ha estat el primer còmic guardonat a la categoria de llibres del Ridenhour Prizes, destinats a actes de "divulgació en pro de l’interés públic, promoure la justicia social i donar llum a una visió més justa de la societat”.

1 comentari:

  1. Té bona pinta aquest còmic. Crec que és un bon candidat per la meva estrena en aquest gènere. Aquest diumenge, amb permís clar, crec que et robaré dos llibres: Tokio Blues i Notas al pie de Gaza.

    ResponElimina

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...