dijous, 23 de desembre del 2010

L'univers de Stephen Hawking ( Stephen Hawking's Universe, 2010)


"M'he adonat que encara que la gent diu que tot està predestinat i que no podem fer res per canviar el nostre destí, miren abans de creuar el carrer" Stephen Hawking.

Crec que no hi ha res millor que la mateixa biografia de Stephen Hawking per demostrar que no hi ha res predestinat. Tot i que la malaltia que pateix, esclerosis múltiple amiotròfica, en el 99% dels casos té una expectativa de vida de pocs anys des de que és diagnosticada, els seus 68 anys demostren que sempre hi ha lloc per a la incertesa.
Tot i les dificultats que té, això no li ha suposat cap impediment per esdevenir un autor prolífic, tant en la vessant científica i experimental com en la divulgativa. És dins d'aquesta última, on podem incloure aquest documental.
L'univers de Stephen Hawking conté dos DVDs, el primer, centra la seva atenció en dos temes propis de la ciència ficció: els extraterrestres i els viatges en el temps. El segon, és un repàs de la història coneguda del nostre univers, des de l'explosió original fins a l'actualitat i també dels seus possibles finals. He de dir que, tot i estar produït per el Discovery Channel - una productora que tendeix massa sovint al sensacionalisme per vendre els seus productes-, és un documental molt recomanable.
Si voleu saber per què som pols d'estrelles, com de diferent pot ser la vida en altres indrets del cosmos, com podem viatjar en el temps sense paradoxes, per què podria ser catastròfic el contacte amb civilitzacions extraterrestres, com va començar tot, què es creu que hi havia abans, com poden ser els possibles finals de la pel·lícula, entre moltes altres coses... Aquest documental us donarà alguna de les respostes, d'altres encara, amb els coneixements que tenim, són inexplicables.
De fet, com deia Newton:

"Som nois jugant a la vora del mar que es diverteixen de tant en tant trobant algun còdol més polit o una petxina més bonica, mentre l'immens oceà de la veritat s'exten inexplorat davant nostre."

2 comentaris:

  1. Sempre que he llegit alguna cosa de divulgació de Hawking, hi ha un punt en que ja no el segueixo. Aquest punt es pot dir física quàntica o teoria de cordes. No dono per més.

    ResponElimina
  2. Ara no recordo on vaig llegir una explicació de la teoria de cordes que s'entenia prou bé, però estic segur que no era signada pel Stephen Hawking. En aquest documental, tot i parlar de la teoria unificadora, no es parla apenes de física quàntica i només s'esmenta de passada la teoria de cordes. En aquest sentit és un documental molt digerible.

    ResponElimina

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...