dilluns, 12 de setembre de 2011

Dimonis (Бесы, 1871)


El lector poc habituat a l’estil literari de Dostoievski no s’ha de deixar desanimar per les primeres pàgines de la novel·la, que li poden resultar un tant soporíferes. Després d’aquest tràngol inicial, el lector s’adonarà que aquestes pàgines eren necessàries, i començarà a gaudir de l’ obra fins el punt que al final els resultarà curta.
La història transcorre en una província X de la Rússia de finals del s.XIX, la vida d’aquesta província es veurà alterada per un grup de conspiradors revolucionaris. Amb aquest argument, Fedor Dostoievski considerat un mestre de la novel·la psicològica, començarà a presentar-nos una variada gamma de personatges entre els quals destaquen:
Stepan Trofimovitx: intel·lectual frustrat i mantingut per una aristòcrata (Anna Petrovna). 
Verjovenski: un líder destructiu de cap a peus.
Alexei Kirilov: el suïcida. És un suïcida peculiar, ja que amb el seu suïcidi (lliure albir) pretén esbrinar l’existència o la inexistència de Déu: “Si Dios existe, toda la voluntad es suya, y yo no puedo escapar a su voluntad. Si Dios no existe, toda la voluntad es mía, y yo estoy obligado a mostrar mi libre albedrío“El generoso Kirilov no pudo soportar su idea y se voló la tapa de los sesos.”  
Schàtov: l’home-víctima.
Stavroguin: ve caracteritzat per la seva incapacitat per estimar, nihilista dels sentits.

Molts analistes consideren aquesta obra, com una obra premonitòria de les revolucions que s’esdevindran a la Rússia dels anys posteriors. També podríem considerar-la un tractat sobre el fanatisme; quins són els seus gens inductors?, sobre quines personalitats actua?, són algunes de les qüestions que planteja el llibre.

1 comentari:

 1. ...traigo
  sangre
  de
  la
  tarde
  herida
  en
  la
  mano
  y
  una
  vela
  de
  mi
  corazón
  para
  invitarte
  y
  darte
  este
  alma
  que
  viene
  para
  compartir
  contigo
  tu
  bello
  blog
  con
  un
  ramillete
  de
  oro
  y
  claveles
  dentro...


  desde mis
  HORAS ROTAS
  Y AULA DE PAZ


  COMPARTIENDO ILUSION


  CON saludos de la luna al
  reflejarse en el mar de la
  poesía...
  ESPERO SEAN DE VUESTRO AGRADO EL POST POETIZADO DE ESTALLIDO MAMMA MIA, TOQUE DE CANELA ,STAR WARS, CARROS DE FUEGO, MEMORIAS DE AFRICA , CHAPLIN MONOCULO NOMBRE DE LA ROSA, ALBATROS GLADIATOR, ACEBO CUMBRES BORRASCOSAS, ENEMIGO A LAS PUERTAS, CACHORRO, FANTASMA DE LA OPERA, BLADE RUUNER ,CHOCOLATE Y CREPUSCULO 1 Y2.

  José
  Ramón...

  ResponSuprimeix

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...