dimecres, 16 de novembre del 2011

Atrapados en el hielo (The Endurance: Shackleton's Legendary Antarctic Expedition, 1998)


En menys d’un segle l’esser humà va passar de descobrir territoris verges al nostre planeta a llançar-se a la conquesta de l’espai. Probablement, l’últim viatge de l’edat heroica dels descobriments de la terra va ser el que va fer Shackleton en plena primera guerra mundial, quan va voler travessar sense èxit un pol sud que ja havia estat trepitjat pel noruec Roal Amudsen. El seu vaixell, l’Endurance, va quedar atrapat en el gel i el viatge és recordat no pel seu èxit sino per l’èpica supervivència en condicions extremes de tots els membres de l’expedició,  sota el lideratge i les ordres de Shackleton. 
Caroline Alexander, a partir dels diaris dels tripulants del vaixell i el del propi Shackleton, en fa una narració dels fets on hi transcriu fragments dels diaris per tal de reforçar les seves suposicions i també donar dramatisme a la narració quan és necessari. 
Un llibre que fascina per l’esperit aventurer dels seus personatges reals que semblen extrets d’una novel·leta de ficció i que sorprèn pels pocs mitjans amb què es contava en aquella època per emprendre una expedició d’aquestes característiques. En recomano especialment l’edició que en va fer Geoplaneta que inclou les impressionants fotos realitzades pel fotògraf de l’expedició.

2 comentaris:

  1. Jo, fa anys, em vaig llegir un anomenat " Cap el Pol" que narrava les peripècies de Fridjof Nansen i el primer vaixell talla-gels de la història, anomenat: el Fram. Va ser l'expedició que, en aquella època, es va acostar més al Pol Nord. En aquest cas, van fer que el vaixell quedés atrapat pel gel intencionadament amb l'esperança que la deriva oceànica els portés, de pet, al centre del nord polar.
    Llegint el teu post m'han entrat ganes de llegir una aventura real, però aquesta vegada, al pol Sud. Queda apuntat!

    ResponElimina

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...