dimarts, 15 de febrer del 2011

Los condenados (2009)


La societat europea actual viu amb una mena de dualitat el tema de la lluita armada. Ningú la veu com una opció actualment: l'IRA ja no existeix i ETA pràcticament no té recolzament popular que havia tingut en el franquisme. Tot i així, no són pocs els que es miren amb cert romanticisme els moviments revolucionaris que van tenir lloc a Sudamèrica a la segona meitat del segle XX, només cal veure com la figura del Che s'ha convertit en una mena d'icone pop com si fos la Marilyn Monroe.
L'excel·lent pel·lícula "Los condenados" d'Isaki Lacuesta que toca magistralment el tema de la lluita armada, donant espais per a la reflexió al espectador. Intencionadament, el director i coguionista del film no ho dóna tot mastegat, i fins i tot ha admès que la primera versió del guió era tan poc explícita que no s'entenia res. S'agraeix molt en aquest tipus de pelis es defugi certa actitud moralitzadora i s'opti perquè l'espectador en prengui partit.
La recerca del cadàver d'un guerriller en un país indeterminat de sudamèrica, provoca el retrobament de diversos ex-combatents i de noves generacions d'idealistes. A partir d'aquí sorgeix, de forma natural, el debat de si en algun moment i en algun lloc geogràfic pot haver tingut sentit la lluita armada per defensar certes idees polítiques.

1 comentari:

  1. Encara no he vist aquesta pel.lícula de Isaki Lacuesta I FA TEMPS QUE TINC GANES DE FER-HO. Les seves pel.lícules anteriors son fantàstiques. Gràcies per la recomanació.

    ResponElimina

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...