dilluns, 11 d’abril del 2011

Cafe Budapest (2008)



A Porcions hem parlat de diferents obres que retraten el conflicte de l’Orient Mitjà en còmic amb “Palestina” i “Notas al pie de Gaza” de Joe Sacco, al cinema amb “Vals amb Bashir” o el documental “Promises”.
Avui parlarem d’un altre còmic, escrit i dibuixat per Alfonso Zapico, que ens explica l’origen del conflicte i com van canviar les coses amb la creació de l’estat d’Israel i la posterior marxa dels colonitzadors britànics de la zona.
Es nota una ferma documentació en l’obra per part de Zapico, al explicar-nos la història d’un violinista i la seva mare, que acabada la segona guerra mundial, se’n van del Budapest comunista cap a Palestina, on un familiar regenta un cafè des de fa uns anys. Un cop a Palestina, ens trobem una població diversa en equilibri, on conviuen jueus, musulmans i anglesos. Les decisions preses per les Nacions Unides i l’actitud passiva dels britànics acaben portant al desastre que fa més de 50 anys que perdura.
Zapico ens ho explica des del punt d’un vista particular que humanitza els esdeveniments, i ho acompanya de petites pinzellades històriques que ajuden al lector a entendre l’entorn que va generant el conflicte entre les persones i va estenent poc a poc el radicalisme en ambdós bàndols fins a un punt sense retorn.
El dibuix, en blanc i negre és detallat en els escenaris i més esquemàtic i fins i tot còmic en les expresions dels personatges, ajudant molt a donar el contrapunt al drama que ens explica.
Una bona i entretinguda manera d'entendre millor tot plegat.

1 comentari:

  1. Molt bé, gairebé tenim una antologia "en porcions" sobre aquest conflicte.

    ResponElimina

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...