Segons les notícies que circulen des de fa uns dies, sembla ser que es reprendran per enèsima vegada les converses de pau per solucionar el conflicte entre palestins i israelians. Aprofitant l’avinentesa, és un bon moment per recomanar “Palestina. En la franja de Gaza” de Joe Sacco, un relat periodístic en format de còmic, narrat en primera persona sobre l’experiència que va viure el propi autor durant la primera intifada de 1991-92.
Al llarg de les seves gairebé 300 pàgines (publicades originalment per separat en 9 capítols) ens explica, des del punt de vista del ciutadà Palestí, com és la vida a Gaza, intercalant apunts històrics que ens ajuden a posar-nos en situació amb el conflicte, i incloent també les opinions d’alguns israelians. Como si fos un documental de TV, l’autor aprofita la seva formació como a periodista realitzant una sèrie d’entrevistes personals que ens dibuixen y relaten a la perfecció la vida quotidiana de personatges anònims, a més de fets que va observant als camps de refugiats i a les zones habitades pels colons. A cada entrevista, hi trobem un drama humà, una lluita por la supervivència, una pèrdua d’éssers estimats, de llars, d’injustícies d’una guerra que sembla que mai hagi d’acabar. Aquesta manca d’esperances és expressada de forma magistral a les últimes pàgines, amb una trobada entre un nen palestí i un soldat israelià.
Afortunadament el dibuix de Sacco es més aviat caricaturesc, cosa que juntament amb la seva fina ironia fa la lectura més agradable, ja que l’obra seria molt difícil de digerir si veiéssim de forma molt realista les crues històries que ens explica.
Se tracta doncs, d’un llibre dur en el que Sacco, condemnant sempre la violència per ambdues parts, s’ens mostra totalment honest, expressant la seva visió i la seva opinió, i prenent part, des d’un punt de vista crític, a favor de la causa Palestina. Aquest, que podria ser l’únic gran problema de l’obra es converteix en una de les seves virtuds, si tenim en compte que es va publicar originalment als Estats Units, país històricament pro-israelià, dotant al còmic d’una valentia excepcional. Tot plegat es va veure recompensat l’any 1996, guanyant el prestigiós premi literari “American Book Award”.
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada