dimecres, 1 de setembre del 2010

El quinto en discordia ( Fifth Bussiness, 1970)



Aquest llibre és el primer de la Trilogia Deptford que continua amb La Mantícora (1972) i Mundo Prodigioso (1975). Robertson Davies (1913-1995) és un escriptor canadenc molt reconegut en el mon anglosaxó, però poc conegut al nostre país. Tota la seva obra està organitzada en trilogies.

La novel.la ens explica la vida de Dunstan Ramsay un professor d'història que, ofès per un article que amb motiu de la seva jubilació ha publicat la revista del pretigiós institut on ha treballat, escriu un detallat informe sobre la seva vida. Nat a Deptford, un petit poble rural, l'amistad amb Stauton i la seva relació amb Paul Dempster marcaran els primers anys de la seva vida. Després arribarà la Primera Guerra Mundial, les trinxeres a Europa i la ferida que li farà perdre la cama i el convertirà en un heroi. La seva vida com adult es repartirà entre la seva feina de professor, la passió per la hagiografia ( estudi de les imatges religioses catòliques) i la relació que continua tenint amb Stauton, el seu amic d'infantesa.

Segons la definició que hi ha al començament de l'obra el cinquè en discordia és el personatge que sense ser ni el protagonista ni l'antogonista, és molt important per el desenllaç de la trama. Això és el que li passa a Ramsey, fets aparentment insignificants de la seva vida (una baralla amb boles de neu, uns jocs de màgia...) es convertirant en decisius en la vida dels que l'envolten. Davies construeix un personatge complex, racional, presbiterià i al mateix temps obsesionat en trobar una imatge de la Verge que va se li va aparèixer al caure ferit a la guerra.

La novel.la és interessant, fàcil de llegir i amb un final sorprenent. Al acabar-la et quedes amb les ganes de llegir la resta de la trilogia.

4 comentaris:

  1. La primera impressió veient la portada i el nom de la col·lecció, era que es tractava de ciència ficció. Sembla interessant, m'atrau especialment això de "ets aparentment insignificants de la seva vida, es convertirant en decisius en la vida dels que l'envolten".
    Ho probarem.

    ResponElimina
  2. Precisament, fa un temps vaig estar a punt de comprar-me aquest llibre, perquè després de fer-li una ullada em va semblar que estava molt ben escrit (però tinc tants llibres que en aquell moment no vaig decidir-me).

    La bona editorial "Libros del asteroide" ha publicat molts llibres d'aquest autor. Aquesta novel·la l'he vist a les biblioteques de Calella i de Girona, per si algú també l'interesa.

    ResponElimina
  3. Té molt bona pinta, ja me'l passaràs!

    ResponElimina
  4. Aquest autor ha estat tot un descobriment per mi. Serà qüestió de seguir les seves petjades.

    ResponElimina

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...