dijous, 8 de març del 2012

L'escola contra el món (2008)



Aquesta és una recomanació per tots els companys i companyes de professió. Una professió que a l' actualitat ha perdut tant prestigi social, que a vegades ens podria fer pensar - si només féssim cas dels mitjans de comunicació i dels especialistes- que té els dies comptats.

L'escola contra el món de Gregorio Luri intenta donar una nota d'optimisme a la situació actual en la que es troba immersa la institució educativa. Aquest optimisme no està exempte de crítiques, crítiques als valors utòpics de l'escola postmoderna, al pensament de que tot és opinable, a la fòbia a tot el que tingui un matís d'autoritarisme, a la falta de preparació del professorat... L' escola, com la vida real, no ha de donar l'esquena al món, no pot actuar com una prolongació de la família; intentant que els alumnes no es sentin frustrats i sobreprotegint-los. L' escola és precissament el pont entre aquestes dues realitats, ha d'intentar donar eines als alumnes perquè aquests quan surtin de les faldilles de la família, no es trobin amb el mur de la realitat.

Gregorio Luri ens parla de la situació de l'escola a Catalunya d'una manera entenedora, meditada i valenta. Vull subratllar l'últim adjectiu, perquè vivim en un moment que sembla que els valors incorporats per la nova pedagogia són paradigmàtics i inqüestionables. Desde la nova pedagogia es pensa que la manera d'ensenyar d'abans està totalment desfasada, però els fets i els resultats no els estan donant la raó.

Per conèixer una mica més l'autor d'aquesta obra, podeu anar a prendre un cafè a Ocata: El café de Ocata.

3 comentaris:

  1. No estic d'acord amb el que dius al principi del text, entenc que aquest llibre ha de ser una recomanació per a tothom, no només per a mestres.
    Una de les virtuts d'aquest llibre és que des d'un punt de vista positiu rep tothom: la societat en general, els governs, les famílies que no fan del tot bé les coses i també els mestres que poden millorar i molt.
    Tampoc crec que els mitjans siguin tan catastrofistes, si més no, no ho son mñes que amb qualsevol altra tema.

    ResponElimina
  2. Sí, clar, no només és d'interès exclusiu pels mestres -faltaria més-. De fet, l'educació dels nostres infants i joves és un tema cabdal i hauria d'involucrar a tota la societat. De totes maneres, crec que aquest llibre el deuen haver llegit més docents i professionals vinculats al món educatiu, que no pas gent allunyada d'aquesta professió, malauradament. Dit això, i convidant a tothom - sigui de la professió que sigui- a llegir el llibre, torno a recomanar-lo com a llibre imprescindible per a tots els docents, educadors i gent vinculada al món de l'ensenyament.

    ResponElimina
  3. aquí un profe que l'ha llegit i al qui també li ha agradat molt

    ResponElimina

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...