dimecres, 19 de gener del 2011

El vividor (The Hustler, 1961)


El vividor és una obra mestra del director Robert Rossen, i en ella el personatge principal es diu Eddie Felson, interpretat magistralment per Paul Newman, un jugador de billar amb gran talent però amb ànima de perdedor nat. La seva falta d'autoconducta davant altes expectatives fa que retrocedeixi sempre en la seva obstinació, submergint-se en la beguda com a única excusa a la qual agafar-se. Newman va admetre en una entrevista que mai havia agafat un tac, però ens ofereix una mostra de la seva gran qualitat, amb una extraordinària precisió a l'hora d'expressar-se. Qualsevol diria que mai ha jugat al billar per la forma en que es mou al voltant de la taula i de com agafa el tac i li posa guix.

Però no només ell sobresurt en la pel·lícula, tots els actors tenen una gran presència a la pantalla, sobretot Jackie Gleason, com el gran rival d'Eddie, o George C. Scott que intenta fer veure a Eddie que sense algú com ell que li doni suport mai arribarà a res. I la fotografia és un altre de les troballes d'aquesta pel lícula. Gràcies a ella, la sala de billars Ames, a Nova York, prop de Times Square, està il·luminada amb un estil exquisit, ressaltant el contrast entre la llum de les taules i el fons del local, aconseguint més autenticitat en els personatges i una gran posada en escena.

2 comentaris:

  1. Gran pel·lícula. Referent al títol, m'ha desconcertat una mica al veure'l en català.
    L'original en anglès equivaldria a "estafador". En castellà es va traduïr com a "Buscavidas" que no és el mateix però encara. Ara, el "Vividor" no és no una cosa ni l'altra!
    I això que normalment els títols en català solen ajustar-se més al original.

    ResponElimina
  2. Doncs sí, el vividor no sembla molt correcte pel personatge d'en Paul Newman.

    Vaig trobar una web on surten els títols de pelis doblades en català i que s'han emès per televisió.

    http://esadir.cat/filmoteca

    ResponElimina

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...