divendres, 16 de juliol del 2010

Promises (2001)


Promises és un documental dirigit per Justine Shapiro, B. Z. Goldberg i Carlos Bolado, que es va gravar al llarg de 5 anys, del 1998 fins el 2003, durant un període de relativa calma ( és molt probable que en la situació actual del conflicte no s’hagués pogut gravar). És un documental que analitza el conflicte israleopalestí des de la mirada de 7 nens, des de la perspectiva israeliana els protagonistes són dos bessons, Yarko y Daniel, provinents d’una família de jueus laics, Sholmo un nen jueu ultra-ortodox i per últim, Moishe, un nen que viu en un dels molts assentament de colons establerts de manera il·legal en el “suposat territori Palestí” . En la part palestina tots els punts de vista són des del territori ocupat, un nen de la Jerusalem palestina, Mahmoud, partidari de Hamas, Sanabel, una refugiada palestina que prové d’una família de moderns àrabs secularitzats, i Faraj, que viu en un dels molts camps de refugiats que hi ha a Cisjordània.
Una cosa que d’entrada sobta d’aquest documental, és la posició ferma i argumentada que tenen els nens en front de l’altre. Posicions que semblen en un primer moment irreconciliables, gairebé s’ aconsegueixen diluir i desdibuixar en les distàncies curtes; amb la visita dels bessons a casa del Faraj al camp de refugiats de Deheishe. De fet, encara que de vegades per la duresa dels arguments que donen no ho semblin, són nens .
Convido a tothom a aprofundir sobre aquests conflicte, i a conèixer la situació d’apartheid que està patint la població palestina. Perquè encara que no es reconegui, la població palestina des del 48 està patint una neteja ètnica consentida per tots nosaltres, els occidentals. Els israelians, emparant-se en la persecució que ha patit la seva gent al llarg de la història, i amb l’holocaust que pesa com una llosa en l’inconscient dels estats europeus, està convertint-se en el monstre del qual van fugir els seus avantpassats més propers.

Enllaç per visualitzar el documental online: Promises.


1 comentari:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...