dimecres, 18 de maig del 2011

Leviatán (Leviathan, 1992)

Aquesta novel·la de Paul Auster manté certes semblances amb la Trilogia de Nova York. El llibre comença amb un misteri: un home queda destrossat quan li esclata una bomba al mig d'una carretera del centre d'EUA. El narrador, afirma ser amic seu i es disposa a narrar la seva biografia i a explicar-nos que va portar a la victima a la situació en que es trobava.
Aquest misteri és utilitzat, com a l'esmentada trilogia, per plantejar-se la identitat dels personatges, jugar amb ells, veure'n l'evolució al llarg dels anys i introduir l'atzar com a desencadenant de canvis radicals que un no pot controlar. El llenguatge d'Auster, és com sempre, fàcil i directe, però és utlitzat per jugar i explicar microhistòries dins l'argument general. En aquest cas a més, apunta el tema de la militància política i es planteja si el seu païs manté l'essència del que el va convertir en el símbol de la llibertat a occident. Un tema que ens podem plantejar 19 anys després, amb les recents accions dels EUA en contra del terrorisme.

Llegeix també les Porcions de:
"Ciutat de vidre", primera part de la trilogia de Nova York
"Fantasmes", segona part de la trilogia de Nova York
"L'habitació tancada", tercera part de la trilogia de Nova York 

2 comentaris:

  1. El vaig llegir fa molts anys i recordo que em va agradar molt, va ser la novel·la amb la qual vaig descobrir a Paul Auster.

    ResponElimina
  2. També va ser el meu primer, i al rellegir-lo fa un parell d'anys em va tornar a agrdar tant com la 1ª veg.

    ResponElimina

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...