dimecres, 29 de setembre del 2010

El malson de Darwin (Darwin's Nightmare, 2004)


El malson de Darwin, de Hubert Sauper, és un dur documental, ple d'engany, tristesa i molta misèria, premiat en diversos festivals, que ens explica i ens mostra la pura realitat d'uns fets, fent-nos pensar fins a on pot arribar la crueltat humana. Hi ha masses preguntes que un es fa després de veure aquest imponent al·legat en contra de les barbàries que fa l'ésser humà per coses com els diners, deixant morir de gana a milions de persones innocents.

El tema central és el Llac Victòria, a l'Oest de Tanzània, el segon llac d'aigua dolça més gran de la Terra, font del Nil, considerat com el "bressol de la humanitat". Tot el que veiem durant el desenvolupament d'aquest documental va relacionat amb el que ocorre al voltant d'aquest llac o a causa del que hi ha en ell. Un dels grans debats és sobre la perca del Nil, com ho veiem al Congrés Ecològic Internacional que té lloc a Kenya. Aquest peix és un depredador que ha destruït a totes les altres espècies del llac i que sent tan comercial i tan car va ser el resultat d'un "petit experiment científic", i com diuen alguns, va ser introduït per algun home una tarda allà pels anys 60. Des de llavors s'ha reproduït ràpidament i, curiosament, moltes tones d'aquest peix són transportades en grans avions cap a Europa, mentre una gran part de la població de Tanzània passa gana. Aquests avions arriben "buits" segons els pilots russos, però s'anirà descobrint per altres fonts que els negocis van per un altre camí. En veritat, transporten caixes carregades d'armament militar, encara que els pilots diuen que no saben res d'això.

Hubert Sauper aconsegueix una narració creïble i ben estructurada, mostrant paral·lelament diferents casos de la vida en zones de Tanzània, juntament amb alguns aspectes de la vida dels pilots russos o de la manera de treballar dels responsables del comerç de la perca del Nil. Diverses escenes contenen plànols capaços de remoure qualsevol estómac i de castigar qualsevol consciència, intentant deixar constància de la terrible realitat que viu gran part del continent africà, centrant-se a Tanzània i en el misteri de la perca del Nil.

2 comentaris:

  1. Un documental molt recomanable encara que pot ferir sensibilitats, que segons com es miri, també està bé que sigui així.

    Si el veieu, segur que no comprareu mai els anomenats "filets de llenguado" que es venen en algunes peixateries, ja que no són de llenguado - cosa que es dedueix només mirant el preu - ,sinó de perca del Nil. Aquest peix filetejat es ven gairebé íntegrament a Europa, i molta gent desconeix la cruenta realitat que s'amaga al darrera.

    ResponElimina

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...