dijous, 30 de setembre del 2010

Persèpolis (Persepolis, 2000)


Fa fa força temps que sentim parlar de Iran dia si i dia també a les notícies. Si voleu saber com ha arribat Iran a ser el que és avui, amb especial atenció a la revolució islàmica del 79, sempre podeu tirar d’internet o d’enciclopèdia, però si en voleu un punt de vista particular, que us ho expliqui la història en primera persona i d’una forma amena, no us perdeu “Persèpolis” una petita joia del còmic escrita i dibuixada per Marjane Satrapi.
Satrapi és una iraniana afincada a França, que explica com va viure essent una nena la revolució iraniana de finals dels 70 i com es va fer gran en el entorn del règim. Persèpolis, no és però un còmic històric ni periodístic, es primer de tot una obra autobiogràfica, on la vida de la protagonista es veu totalment condicionada pel fets que passen al seu país, i és així com entra a explicar-nos els esdeveniments polítics, la història de l’Iran, la repressió, les guerres, l’autoexili a França com a marc dels seus conflictes d’adolescència i les seves crisis vitals. El dibuix no és per mi el seu fort, tot i que la seva simplicitat acompanya molt bé la història, especialment en la part de la infantesa de la protagonista, amb les seves pors i angoixes.
Si us fa mandra llegir còmics o llegir en general, podeu optar per veure l’excel·lent adaptació que se’n va fer al cinema fa un parell d’anys.

2 comentaris:

  1. Jo no he llegit el còmic però sí que recomano la pel·lícula, que va ser una gran sorpresa.

    ResponElimina

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...