L'ésser humà s'ha enfrontat en infinitat d'ocasions tant per terra, mar i aire, però en el molt interessant documental anomenat Pax Americana i la conquesta militar de l'espai (2009), del director Denis Delestrac, es parla d'una possible militarització de l'espai que podria desembocar, en el pitjor dels casos, en una guerra espacial. Per descomptat, que passi això és una cosa que depèn de l'home, però sobretot dels Estats Units d'Amèrica que té un potencial armamentístic molt ampli i és el país que té major quantitat de satèl.lits en òrbita.
I si ens fixem en el títol, Pax Americana ja ve a englobar l'objectiu dels EUA, basant-se en la seva influència en els altres països i en la seva categoria de gran superpotència que ha d'assegurar la pau al món, cosa que alguns països com Iran, Corea del Nord, Xina, o Rússia (com ja va fer la URSS) no permetran, ja que no volen que hi hagi un únic país allà dalt. El gran problema del poder militar espacial és que és molt important per a qualsevol país i si es produeix algun enfrontament podria provocar, com es diu en el documental, una cosa semblant a "un Pearl Harbor electrònic".
El documental és molt interessant, per això és fàcil quedar-se enganxat a la pantalla des del mateix inici fins a l'últim segon, veient fets fonamentals en la història, opinions d'experts, material d'arxiu, gràfics i animacions, tot molt ben utilitzat.
Queda apuntat! És curiós com moltes vegades obviem el rerefons militar i estratègic de les aplicacions electròniques que fem servir en la nostra vida quotidiana, en aquest cas mitjançant els nombrosos satèl·lits que orbiten al voltant nostre. Per exemple, només heu d'entrar al Google Earth i veureu que els punts geoestratègics i d'interès militar no tenen una bona definició. Hi ha racons on simplement no interessa! Feu una ullada a Israel i Palestina.
ResponEliminaTens raó Asensi. Sabies que Internet va ser un invent per ús militar? És una llàstima, perquè ja no es podrà dir mai que l'exèrcit no ha aportat res de bò a la humanitat.
ResponElimina