dimarts, 24 d’agost del 2010

Enemics de la raó ( Enemies of reason, 2007)


Richard Dawkins intenta en aquests documental posar llum, mitjançant la raó i el coneixement científic, a la creixent foscor que està envaint la societat del s.XXI en forma de pseudociències. Carl Sagan deia que els culpables de la gran difusió que tenen les ciències ocultes i el món paranormal són els mateixos científics, perquè preocupats en els seus estudis específics no dediquen tot el temps que haurien de dedicar a la divulgació científica, ni a la refutació mitjançant el raonament i l’experimentació de les anomenades pseudociències. Sembla mentida que en ple segle XXI, i després de tot el terreny que ha guanyant la ciència en front de la irracionalitat i de la superstició humana des de la ja pretèrita revolució científica, encara sigui la ciència la que ha de defensar-se i respondre als atacs orquestrats per organitzacions amb interessos econòmics i ideològics. Aquesta pseudo-realitat s’ha vist encara més avivada amb l’aparició d’Internet, on l'innumerable volum creixent de teories de la conspiració enterboleixen i dificulten encara més el camí a la raó.

Podeu visualitzar el documental al youtube.

Fragment de “ El árbol de la ciencia” Pío Baroja:

- No, no estoy conforme. La ciencia es la única construcción fuerte de la humanidad. Contra ese bloque científico del determinismo, afirmado ya por los griegos,¿cuántas olas no han roto? Religiones, morales, utopías; hoy todas esas pequeñas supercherías del pragmatismo y de las ideas-fuerzas..., y sin embargo, el bloque continúa inconmovible, y la ciencia no sólo arrolla estos obstáculos, sino que los aprovecha para perfeccionarse.

-Sí -contestó Iturrioz- ; la ciencia arrolla esos obstáculos y arrolla también al hombre.

- Eso en parte es verdad -murmuró Andrés, paseando por la azotea.


4 comentaris:

  1. M'acabo d'empassar el documental sencer, és entretingut i està ben portat, però em dona la sensació de que lluita contra castells de sorra; el tarot, els mediums... No son enemics de molt de pes, encara que tinguin una gran acceptació.

    ResponElimina
  2. No estic d'acord amb tu amb això que són castells de sorra, tot el contrari, són una gran i potent indústria que mou molts diners a l'any, mitjançant l'engany. Pensa que a l'actualitat hi ha en circulació més bibliografia pseudo-científica que científica, és una maquinaria que fora del què podem pensar, no para de créixer.

    ResponElimina
  3. Jo no acabo d'estar d'acord ni amb ni amb l'altre, o ho estic amb tots dos.
    Segurament és cert que el Sr. Dawkins està atacant al rival més dèbil, o al que és més fàcil de desmontar. El problema és que quan t'enfrontes a qüestions de fe amb la racionalitat com a arma, el que tens és un debat de sords. Sempre hi haurà gent que li agradarà ser enganyada sigui amb pseudo-ciència o amb llibres d'autoajuda, i difícilment cambia`ran d'opinió.

    I per altra banda, no seria tan catastrofista. Crec que sempre deu haver circulat menys bibliografia científica (quin va ser el primer llibre imprès per Gutenberg?). I crec que el documental falla al seu propi esperit quan atribueix la baixada d'estudiants de física o química a un canvi social en favor de la pseudo-ciència. ¿No pot ser que la gent opti per carreres amb més sortides?

    Per altra banda, trobo aspectes que podrien aprofundir i que només apunten més o menys subtilment: el paper de l'educació o la nova religió coneguda com a ecologia.

    Per últim, lligat a aquest tema, mireu que he trobat en un bloc: http://envaintpolonia.blogspot.com/2010/08/nassim-haramein-lhome.html

    ResponElimina
  4. Jo també crec, com dius Marc, que hi ha gent que vol ser enganyada, però després hi ha gent que busca respostes, i el problema és que la ciència no arriba a aquests últims. Segueixo pensant que no ha trobat la manera, o senzillament – com diu Carl Sagan-, no la ha volgut trobar. Els llibres de divulgació científica moltes vegades són massa tècnics i massa específics per atraure a un públic ampli. Crec que el problema de la divulgació científica no bé de l’època de Gutenberg , on la ciència encara estava dins de l’ou i la religió explicava el que no es podia explicar d’una altre manera. El problema és actual, ens hauríem de preguntar per què passa això en ple sXXI ,quan la ciència ha demostrat ser la eina més útil per comprendre la realitat i la única que ha donat respostes.

    ResponElimina

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...